Ford Barra i Norge

.Barra er en rekke-6-motor som ble brukt av Ford Australia mellom 2002 og 2016. Motorene er unike for australske Falcon- og Territory-kjøretøyer og ble utviklet og produsert i Geelong, Victoria, Australia.

Barra er en forkortelse for Barramundi, en stor australsk fisk og var et perfekt kodenavn som Aussie-ingeniørene brukte når de utviklet motorene.  Alle Barra-motorer er DOHC med VCT og inneholder 24 ventiler. Både turbo og NA Barra-seksere har 92,26 mm bor og et slag på 99,31 mm for en kapasitet på 3984 cc kubikk. En sterk støpejernsblokk gjør Barra-motoren veldig ladetrykk-vennlig og ekstremt sterk. Den har også kryssboltede hovedlagerstøtter for å øke stivheten og en kryssboltet aluminium bunnpanne.Motorene kom i 3 forskjellige serier BA, BF og FG og kom i naturlig aspirerte, turbo- og LPG-formater.


Barra BA 182 

Denne motoren er den første Barra-motoren og ble funnet i BA Falcon og SX Territory, og ble produsert mellom slutten av 2002 og midten av 2005. Dette var den første Falcon-motoren som ble standard med DOHC og variabel kamtiming, Dual Independent Phase Shifting (DIPS) variabel kamtiming der inntaks- og eksos kamaksler bare kan avanseres eller forsinkes i samme grad synkront slik at ventiloverlapping var konstant 25 grader.

Egenskaper:

Barra BA 240T - Turbo

Denne motoren finnes i BA Falcon XR6 Turbo, og ble produsert mellom slutten av 2002 og midten av 2005. Den ligner på den naturlig apirerte Barra 182, bortsett fra at den har andre stempler for å senke kompresjonsforholdet, en enkelt Garrett GT35 / 40r turbolader, høyere bensintrykk, Inconel eksosventiler, rød vippedeksel og en intercooler.

Egenskaper:


Barra BF 190


Denne motoren finnes i BF Falcon og SY / SY II Territory, og ble produsert mellom slutten av 2005 og begynnelsen av 2008. Den er mekanisk veldig lik Barra 182. Endringene inkluderer en økning i kompresjonsforhold, en liten revisjon av kamprofilene. En revisjon av luftinntakssystemet, introduksjonen av dobbel uavhengig variabel kamaksel timing, en sekundær bankesensor og en
oppgradert ECU, som muliggjorde mer sofistikert tenningstid og gnistkontroll. Disse endringene fører til en liten økning i hestekrefter til 190 kW. Alle motorer produsert etter mai 2006 er serie 2 og hadde sterkere råder og forbedrede ventilfjærer.

Egenskaper:


Barra BF 245T - Turbo

Denne motoren finnes i BF Falcon XR6 Turbo og SY Territory Turbo, og ble produsert mellom midten av 2005 og begynnelsen av 2008. Den ligner på 240T internt, med 5 kW kraftøkning funnet gjennom endringene introdusert av Barra 190 (reviderte kamakselprofiler og kraftigere ECU, som muliggjør dobbel uavhengig VCT med en ekstra bankesensor). Estetisk er motoren den samme som BA-motoren. I mai 2006 mottok motoren en mindre intern oppgradering ved å innføre sterkere råder.

Egenskaper:


Barra FG 195

Barra 195 er den siste versjonen av den naturlig aspirerte rekke 6-motoren og finnes i FG / FG-X Falcon og SZ / SZ II Territory. Endringer fra forgjengeren inkluderer en ny plastinnløpsmanifold og gasspjeldhus og et redesignet topplokk med 'Fast Burn' virvelendringer i innløpsporten. Disse endringene oppnådde forbedringer i kraft og økonomi i forhold til Barra 190. Motoren ble også endret til en bakre sumpdesign for å passe til den nye FG Falcon-underrammen foran. Disse motorene hadde også sterkere råder og redesignet topplokk for bedre flyt. Det variable kamtimingssystemet for Barra 195-motoren var Fords 'Dual Independent Phase Shifting'
(DIPS) som gjorde det mulig å variere inntak og eksos kamaksler uavhengig av hverandre.

Egenskaper:
Barra 270T (FG) - Turbo

Denne motoren er funnet i FG / FG-X Falcon XR6 Turbo, og ble produsert mellom midten av 2008 og slutten av 2016. Den har en redesignet inntaksmanifold med lav profil, en mindre turbolader som spoler raskere, en ny intercooler, redesignede stempler for å øke kompresjonen.

Egenskaper:


Avvikling

23. mai 2013 bekreftet Ford Australia at Barra-motoren ville bli avviklet sammen med Ford Falcon and Territory innen oktober 2016. Ford Australias motorproduksjonsvirksomhet opphørte 26. september 2016 og bilmontering 7. oktober 2016.

Trim

Råder
En av de største svakhetene ved tidlige Barra-motorer er rådene i bunnen. Det er ikke noe magisk effektnivå disse vil ryke på, men Ford innså at de trengte å gjøre noe og monterte sterkere råder i alle barra seksere, inkludert ikke-turbo- og gassdrevne motorer, for serie II BF-modeller og FG. Det er generelt akseptert at disse sterkere motorene vil håndtere over 600 HK, avhengig av boostnivåer og o / min. 


1st aftermarket, 2nd BF, 3rd BA


Oljepumpe
Det er et par svakheter i en original Barra motor, spesielt tidlige BA-BF eksempler. De originale oljepumpedrevene har vært kjent for å ryke med entusiastisk kjøring og litt turtall, selv i lett modifiserte biler, noe som har ført til motorras. Mens noen biler går for alltid med original oljepumpe, raser andre raskt, så mange tunere anbefaler at du oppgraderer til et bedre sett med tannhjul i oljepumpen hvis du skal øke effekten.Ventilfjærer
Ventilfjærene som Ford har montert, er moden for søpla før du begynner å øke effekten over 400 HK da de bare holder 50 psi setetrykk. Med 15psi ladetrykk i motoren reduserer du setetrykket effektivt ned til 35psi, noe som ikke er nok til å holde ventilene stengt ved høyt turtall, noe som fører til ventilflyt og en død motor. Over 530HK går mange tunere fra en enkelt ventilfjær til doble eller
bikube / koniske fjærer.Dimensjoner og vekt

 

Hvis du er interessert i en Ford Barra motor, vennligst send en e-post til info@101-squadron.com